Dieta
Niestety nie istnieje specjalna dieta dla chorych na szpiczaka mnogiego. Stosować należy ogólne zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania, jak również zalecenia wynikające ze współistnienia innych chorób (np. układu krążenia). Ostrożności wymagają 2 sytuacje:
- Witamina C – wysokie dawki (np. >1000mg/dzień) mogą być szkodliwe i zwiększać ryzyko uszkodzenia nerek, hamuje również działanie bortezomibu;
- Preparaty ziołowe i suplementacja witamin – należy zapytać lekarza o stosowanie tych preparatów, ponieważ występować mogą interakcje pomiędzy nimi i stosowanym leczeniem (także chemioterapią).
Zarówno szpiczak mnogi jak i preparaty stosowane w jego leczeniu, mogą zmniejszać apetyt i wpływać na procesy trawienne. W takiej sytuacji warto sięgnąć po suplementy diety o wysokiej zawartości białka. Można także na pewien czas zastąpić posiłki specjalnymi, wysokokalorycznymi napojami, które dostępne są na receptę w aptekach.
Jednak najlepszym źródłem białka w diecie chorego będą produkty, a nie suplementy, czyli: nabiał, chude mięso i ryby. W diecie pomocne jest mleko i przetwory mleczne, gdyż są źródłem laktozy, która zwiększa wchłanianie wzmacniającego kości wapnia i posiadają właściwy stosunek wapnia do fosforu, czyli jeden do jednego. Ponadto na przykład jogurty lub kefiry zawierają kultury bakterii, które zwiększają naturalną odporność organizmu.
Pacjenci chorzy na szpiczaka powinni sięgać po właściwie wszystkie warzywa, a także rośliny strączkowe, gdyż te są cennym źródłem białka. Z owoców szczególnie polecane są ciemne owoce jagodowe, ponieważ są skarbnicą antyoksydantów, które neutralizują działania wolnych rodników, powstających w wyniku stresu i podawania silnych leków.
W diecie bardzo ważne jest to, w jaki sposób przyrządza się posiłki. Najlepiej je gotować w wodzie lub na parze, ewentualnie można piec w piekarniku. Należy stanowczo unikać smażenia.
Z jadłospisu powinno się wyeliminować tłuszcze zwierzęce, produkty wysoko przetworzone ze sztucznymi dodatkami smakowymi i barwnikami. Należy bezwzględnie zrezygnować z alkoholu, ponieważ osłabia układ odpornościowy. Niewskazane są cukry proste: słodycze, płatki śniadaniowe smakowe, słodkie produkty mleczne, dżemy i konfitury wysokosłodzone, sztuczny miód.
Podsumowując, o ile nie ma jednej ścisłej diety w przypadku szpiczaka mnogiego, to po prostu warto zacząć zdrowo się odżywiać. Kluczem są zbilansowane posiłki i unikanie tego, co powszechnie uchodzi za niezdrowe. Dobrym pomysłem jest także skorzystanie z pomocy dietetyka, który pomoże doradzić taką dietę, by pacjenci nie tracili przyjemności z jedzenia rzeczy smacznych i takich, jakie lubią.
Zachęcamy do zapoznania się z przykładowymi poradami dietetyka
Ponadto zapraszamy do obejrzenia wykładów dietetyków, p. Emilii Motackiej oraz p. Agnieszki Arendarczyk podczas naszych spotkań z pacjentami.